Nu de HD Remaster eindelijk uitgespeeld. Op PS4, ik vind het juist veel fijner om direct met de controller mijn bikkels te besturen (helaas geen optie met de Steam versies) in plaats van indirect met de muis. Ik heb wel na jammerlijk kwijtraken (corruptie) van mijn saves alles overnieuw moeten doen tot en met Castle Colditz maar gelukkig ging dat vlotter doordat ik meestal wel redelijk goed wist wat ik moest doen en waar ongeveer. En nu dus elke keer naar USB gebackupped.
Ik kwam erachter dat je snel corruptie van al je saves kon krijgen als je veel savegames had. Belangrijke tip is dus dit te beperken, naast elke keer backup maken naar USB/cloud. Eigenlijk zijn je 3 quick saves genoeg.
Ondanks alle crashes, bugs en clunky gameplay heb ik toch genoten van dit rijke spel. Er is altijd ontzettend veel mogelijk en elke keer zijn er 100 tactieken om toe te passen. Ook kun je losjes spelen en af en toe, zeker als je binnen gebouwen bent, in Rambo modus gaan en kogels om je heen spuiten. Kwestie van genoeg medikits meenemen en gaan met die banaan. Gelukkig blijft de kern om stealth draaien maar het is nu eenmaal zo dat de omgevingen zo groot zijn dat niet elk schot gehoord wordt omdat de afstand flink kan zijn. Meestal is het alleen de directe omgeving die alarm kan slaan of (vaak) erop af gaat. Je mag dus gerust ook luidruchtiger zijn hier en daar en soms werkt het trekken van aandacht juist in je voordeel als je op een goede ambush spot staat. Het is niet zoals in Splinter Cell dat ze apparaatjes hebben waarmee direct de gehele basis de rode alarmfase ingaat. Maar er kunnen zeker alarmen hier en daar afgaan.
Grafisch is de update dik in orde, naast fraaie, veel gedetailleerderde graphics met mooie achtergronden krijg je ook animaties tussen de missies te zien.
De soundtrack is trouwens erg goed hoor. Mijn favoriet is de tune van Giant in Haiphong (Danger Awaits).
Het draaien van de camera gaat in 90 graden, in 1 keer, dus niet vloeiend zoals bij Desperados III of Shadow Tactics, met uitzondering van de interieuren van gebouwen. Dit went na een tijd wel maar af en toe ben je toch echt je orientatie kwijt hierdoor.
Onderwater zwemmen is geen feest maar gelukkig hoeft het niet te vaak. Als een opblaasbootje eenmaal opgevouwen is kun je hem wel weer opblazen (met lucht welteverstaan, niet met Inferno's speeltjes) maar er opnieuw mee te water gaan lukte me niet op Savo island.
Wat ik eerst niet snapte was de Whiskey hond. Maar die kun je dus niet zelf besturen, enkel oproepen met het hondenfluitje.
Wat nooit voor een meter gewerkt heeft zijn de touwladders en touwen die je naar beneden zou moeten kunnen laten, of de grappling hook van Fins, de duiker. Maar gelukkig heb je het niet nodig.
Bij gebruiken van de scherpschutter zie je vaak een bug dat er een vizier op hemzelf verschijnt maar door van wapen te wisselen ben je er van af. De scherpschutter kan helaas ook niet superver schieten dus heel vaak zul je hem niet gebruiken. Ik vond hem vooral handig in dat oorlogsgebied (Saving Private Smith). In Burma denk je, nou, zet hem bovenin dat Boeddha beeld en knal iedereen neer, maar nee.
Wisselen van karakters is ook rottig als je een groep geselecteerd hebt, dan moet je eerst met R1 naar de eerstvolgende wisselen in plaats van dat je kunt kiezen.
Interactie met de omgeving is vaak niet snel genoeg beschikbaar, soms moet je een stukje heen en weer lopen. Gelukkig valt dit mee en ben ik niet heel vaak hierom afgegaan.
Het moge duidelijk zijn dat er erg veel mankementen zijn waar je soms omheen moet spelen. Toch zijn er erg veel leuke dingen te ontdekken:
-De molotov cocktails van de driver zijn briljant. Zeker als ze binnen een gebouw gebruikt worden en iedereen raken. Het is dan een soort stille granaat;
-De driver is echt mister boobytrap: naast de val kan hij kuilen graven en draden spannen. Af en toe leuk maar het is wat omslachtig;
-De duiker kun je soms meerdere messen geven. Als je echt gek bent op de duiker, kun je het mes van Tiny aan hem geven en dan heeft hij 2 werpmessen, superhandig;
-Het gebruiken van granaten met Inferno of ontvlambare tonnen op de juiste momenten (als er veel nationaal-socialisten op een kluitje staan) is luidruchtig, maar zeer bevredigend

;
-De machinegeweren zijn geweldig van iets dichterbij tegen veel vijanden en de karabijnen zijn erg nuttig door hun bereik;
-Het is vaak erg goed te doen om een ambush op te zetten. Als er dan door een ontploffing of schot veel mannetjes aan komen rennen is het heerlijk ze 1 voor 1 te poppen;
-De driver, Tread, is niet de enige die voertuigen kan besturen, dat kan iedereen. Als je met de spy (Spooky) in officiersuitrusting (of Natasha in nazi hemd en rok, a.k.a Lips) achter het stuur van een vrachtwagen gaat zitten, kan de rest ongezien meereizen. Maar met een Kugelwagentje kan dat niet, door de ramen. Gek genoeg met een tank (in het laatste level kun je eentje jatten, maar jammergenoeg niet het kanon gebruiken) ook niet;
-De kleine Lupin was niet mijn favoriet doordat hij niemand vast kan binden, maar hij is het snelste en komt op plaatsen waar anderen niet komen. Soms handig als je gewoon een sleutel moet gappen van een officier of zo. Ik had het beter gevonden als er handboeien te vinden waren dan had dat Lupin ook sterker gemaakt.
-Tiny en Fins zul je het meest gebruiken omdat ze snel en makkelijk voor de stealth kill kunnen gaan met hun mes. Tiny is ook een sterke combo met Tread, de driver, omdat hij met zijn kastje bewakers kan lokken om een andere kant op te kijken (eventueel is dat ook met de muis van Lupin te doen), hoewel dit altijd maar 1 keer werkt op dezelfde bewaker. Het is wat omslachtig maar je kunt dan bijvoorbeeld een gat graven met Tread, een pakje sigaretten of een fles wijn leggen iets verderop als lokkertje, en dan zorgen dat een bewaker die kant op kijkt met het kastje van Tiny;
-Als er een bewaker in een patrouille rondloopt is Tiny's mogelijkheid zich in te graven wel eens handig, maar het is erg jammer dat hij dat kastje niet kan gebruiken als hij is ingegraven, juist dan was het briljant geweest.