F-Zero X (1998)

Nintendo 64 / Nintendo 64DD / Nintendo Wii / Nintendo Wii U / Nintendo Switch
Racing
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Nintendo
Uitgegeven door Nintendo en iQue

Raas met hoge snelheden over de baan in deze futuristische racer. Net als in de originele F-Zero zijn de randen van het circuit zo ontworpen dat je wagen beschadigd raakt als je ertegenaan knalt, waardoor je gedwongen wordt om zo soepel mogelijk te rijden. Snelheidsboosts zijn op strategische punten op de baan aangebracht, maar zodra je een ronde hebt afgelegd kun je ook met een enkele druk op de knop je turbo gebruiken. Dit gaat echter wel ten koste van je schildenergie. Met de schouderknoppen kun je scherpere bochten nemen en dit stelt de speler in staat om nauwkeurig over het wegdek te glijden. Het is belangrijk om dit onder de knie te krijgen, want een klein stuurfoutje kan grote gevolgen hebben als je over de rand van het circuit stuitert. Een speler kan kiezen uit dertig verschillende hovercars, inclusief nieuwe versies van Captain Falcon's Blue Falcon en andere voertuigen. Elke wagen heeft andere rijeigenschappen - sommige voelen heel licht en wendbaar aan, andere weer heel zwaar en log - maar met elke wagen kun je winnen. Zwaardere wagens zijn beter opgewassen tegen een stootje, terwijl lichte voertuigen meer snelheid kunnen maken.

neo (crew)
Combinatie van snelle voertuigen en strakke graphics doen mij deze tot een van de beste racegames rekenen die ik ken. Hele verbetering op de Snes versie, vooral doordat deze veel fijner in oogt (wat mij weleens kan tegenhouden iets te mogen). Wellicht zelfs 5 sterren waard, ben er nog niet uit.

basketballerke
Bij mij twijfel tussen 4 en 4,5 sterren. Heel veel uren aan gespendeerd. Geweldige tracks, een erg grote keuze aan coureurs.

avatar van Spawn NL
Ik zat er al op te wachten, hele vette racegame het gaat zo rete hard he ! heerlijk.

avatar van SilverGun
IMO de beste racegame ooit. De baanontwerpen zitten stampvol briljante ideeën en zijn geniaal opgezet, de besturing en moeilijkheidsgraad zijn perfect gekalibreerd. Een baan als Silence foutloos rijden door alle boosts te pakken en niet van de baan te vliegen vlak voor de finish, komt aan op pure racing skills en controle. De zorgvuldig bepaalde afstellingen van de developer ghosts in de time trials maken dat de adrenaline door je lijf giert wanneer je na lang oefenen en perfectioneren een paar luttele honderdste seconden voor ligt in de laatste bocht. De minimalistische, cartoon achtige graphics zijn tijdloos. F-Zero GX was ook een sterke titel, maar legt het op alle bovengenoemde vlakken af tegen zijn sublieme voorganger.

avatar van Princess Piranha
F-Zero X is een geweldige racegame. Zoals SilverGun al zei, Silence is echt geweldig. Maar mijn favoriete baan is toch wel Mute City 2. Alleen stiekem toch best lastig om die laatste 2 rijen hovercrafts te krijgen...

4,5 sterren van mij!

avatar van Derek
Ik ben niet zo'n groot liefhebber van racegames, maar supersnelle futuristische racers als F-Zero vind ik altijd heel leuk om te spelen. F-Zero X is naar mijn mening het beste deel uit de serie. Het gevoel van snelheid dat je kreeg op de Nintendo 64 was voor die tijd ongeevenaard volgensmij. Daarnaast was de Deathrace mode een leuke afwisseling.

Erg goed spel, met Death Race heb ik me uren kunnen vermaken. (Letterlijk, voordat ik doorhad dat je de andere wagens eraf moest knallen, bleef ik gewoon rondjes rijden totdat ik de finish duizend keer had gezien.) 4,0*

Karl schreef:

Hmm... dat klinkt erg bekend...

avatar van Mega Man
De eerste game die ik zelf kocht voor de N64 en alles behalve een miskoop. De graphics zijn dan niet echt denderend te noemen door de wat kale omgevingen en simpele voertuigen. Daar tegenover staat wel weer dat de game een heftige ervaring oplevert op Arcade Racing gebied. Qua soundtrack wint X het geheid van GX omdat het veel beter bij de stijl past van F-Zero. De variatie in banen, waaronder ook cylinders waarvan er lang niet zoveel waren in opvolger GX, maakte deze game alleen maar leuker om te spelen. Het spel is makkelijker dan GX en bevat een extra mode genaamd de Death Race.

Erg jammer dat Sega deze heeft weggelaten in GX. Tot slot vind ik het laatste deel op de Gamecube toch nog de beste in de reeks maar X komt zeker op nummer 2. In elk geval een heel stuk beter dan het naar mijn idee teleurstellende F-Zero op de SNES. Alleen al vanwege het ontbreken van een multiplayer mode (wat Super Mario Kart wel had). Maar ook vond ik F-Zero een wat saaie game. F-Zero X daarentegen is zowel op de N64 als 10 jaar later op de Virtual Console van de Wii een klassieke Arcade Racer. Als er ooit een vervolg komt op de Wii lijkt het me geen slecht idee om Sega deze te laten ontwikkelen.

avatar van DarthSolidKevin
Is deze game ook voor de wii ja? Nou ik heb het anders nog nooit gehoord hoor! Lijkt me ook sterk maarja. Leuke racegame waar ik me toch heel lang mee heb vermaakt.

avatar van Mega Man
DarthSolidKevin schreef:

Te downloaden via de Virtual Console

O ja srry vergeten .

Beeld: 3,5*
Geluid: 3*
Gameplay: 4*
Langetermijn: 4,5*

Eindbeoordeling: 3,75* (afgerond 4*)

avatar van glimlicht
You Gawt Boost Powah!!

F-zero X is één van de meest mannelijke games ooit. Knallende straalmotoren, sexy chicks/gespierde mannen in belachelijk snelle voertuigen en snoeiharde metal. Het begint al als je de N64 aanzet: Je word verwelkomt met een epische solo die eigenlijk zegt "welcome to testosterone-fest64!".

Qua presentatie zit het dus wel goed... En de rest eigenlijk ook wel. Het speelt heerlijk weg, en als je gewoon veel oefent en speelt kom je vanzelf wel aan snelle tijden en nieuwe "auto's". Het feit dat je, je healthbar kunt leegknijpen met boosten is erg goed verzonnen. Zo komt er ook nog een stukje strategie bij kijken. Boost je om je tegenstander in te halen? Of ga je met een laag tempo netjes alle bochten doen? In mijn geval knijp ik hem gewoon achter elkaar leeg, als je dan knipperend alle bochten neemt krijg je wel een kick.

F-zero X heeft genoeg te bieden, 30 verschillende racers en ongeveer even veel banen. Dit houdt je wel even zoet... En daarna kan je lekker aan de slag in de Death Race, waar je iedereen lekker kapot moet beuken. Een echte Rambo-racegame dit.. En nog gemaakt door Nintendo ook!

*4,0

glimlicht schreef: