Psychonauts (2005)

PC / Xbox / PlayStation 2 / Xbox 360 / Macintosh / PlayStation 3 / PlayStation 4
Platform

Ontwikkeld door Double Fine en Budcat
Uitgegeven door Majesco, Limited Run en iam8bit

In Psychonauts stap je in de schoenen van Raz, een jonge student in de Kunsten van de Geest. Raz is in staat met zijn wilskracht en gedachten verschillende dingen te doen, bijvoorbeeld objecten verplaatsen (telekinese) en het onderzoeken van iemands psyche. Uiteraard wil Raz met deze gaven trainen om een volwaardige 'Psychonaut' te worden, een persoon die met zijn psychische krachten de wereld helpt, en in zijn training zal hij verschillende stages moeten doorlopen. Hij zal verschillende mensen hun hoofd moeten onderzoeken en deze genezen door daadwerkelijk bij hun fantasie naar binnen te stappen.

avatar van Hadouken
Het idee is erg leuk en ook goed uitgewerkt. De wereld waarin Raz leeft, het kamp, is ook erg gezellig. Er mogen meer van dit soort inventieve games komen.

avatar van Fianosther
Van de bedenker van Grim Fandango (Tim Schafer) las ik voordat ik dit gespeeld had, dat kan niet mis gaan dacht ik.

Als platformer steekt deze game dan maar net iets boven de middenmoot uit. Maar wat een werk is er gestoken in de omgeving, het verhaal en bovenal de karakters. Heel erg creatief gemaakt. Ik heb me kapot gelachen, zeker rond het midden van de game. 4,5*

avatar van welleweirdo
Wat een geweldige game. Al duurde hij voor mij maar twaalf uur, het waren misschien wel de beste twaalf uur in mijn gamegeschiedenis!

Geweldig spel, al was hij wel moeilijk om 'in' te komen. Maar zodra je jezelf kan verplaatsen in de bizarre wereld, heb je echt een topper in huis. Helaas heb ik mij iets laten verleiden door de voorkant waarop stond: 'door de bedenker van Days of the Tentacle', waardoor mijn verwachtingen heel hoog lagen. Die klassieker kan hij helaas niet overtreffen, maar deze bizarre game is er wel een klein pareltje. En het mooiste is dat ik hem voor 5 euro bij Van Leest heb gekocht:D

avatar van Tha)Sven
Voor 5 euro wil ik hem ook best kopen hij komt binnenkort sowieso te downloaden op de xbox 360 bij de nieuwe feature, dus misschien dat ik hem daar maar gewoon download.

Geweldig spel met een hele waslijst aan gestoorde karakters waarvan je de gedachtenwereld eens lekker kan uitpluizen. Mijn favorieten zijn die van The Milkman, Linda (the Lungfish) en Gloria. Het einde was ook er grappig. 'Don't go there bunny, that's a bad place for bunnies'

avatar van Donkerwoud
Hele leuke en inventieve game. De PS2-versie was niet zo mooi, maar dat wordt goed gemaakt met de toch wel leuke character design en de algehele sfeer. De platform-elementen zijn leuk om in te zetten, en dan vooral bij je medekampers.

avatar van jellecomicgek72
wat is hier nou leuk aan?

joeri592
heeel veel, heb je het echt gespeeld of basseer je dat alleen op de voorkant

avatar van jellecomicgek72
alleen op de voorkant.

Natan85
Geniaal gestoorde game, meer kan ik niet zeggen naast het feit dat Tim Schäfer een genie is. Wisten wel al door zijn geniale Adventures, maar op andere genre's flikt hij het ook weer. Heerlijke game met heerlijke humor, heerlijke characters, heerlijke controls, heerlijke speelduur (probeerde alles te verzamelen, trouwens niet gelukt, en was 27 uur bezig) en een heerlijk verhaal. Echt een aanrader voor iedereen, laat je niet afschrikken door de cover of het kiddy uiterlijk. Want het is allesbehalve dat. Meer een soort Tim Burton stijltje, tevens ook een Tim en net zo creatief gestoord. Op de goed manier

Natan85
Nu ik hem weer eens speel verhoog ik mijn stem naar een vijf, wat een sfeer, wat een details, wat een humor en wat een geniale game!

avatar van Muffy
Net via steam aangeschaft voor 2 euro (voelt bijna als stelen) Aanradertje.

avatar van rpger
Psychonauts is een prachtig voorbeeld van hoe je uitstekende gameplay kan combineren met een zeer origineel verhaal. Psychonauts doet qua gameplay sterk denken aan games als Beyond Good & Evil en Super Mario Galaxy. Het mag zich met gemak meten met de betere platformers. Waar Psychonauts echter straalt is in het geniale concept die uit Tim Schafer's schijnbaar grenzeloze fantasie is ontsproten.

Het is een knotsgekke game, en in het begin kunnen alle de drukte en gameplay mogelijkheden nogal overweldigend overkomen, maar de investering om even erdoor heen te bijten betaalt zich dubbel en dwars terug. Enkele levels zijn hilarisch en geniaal verzonnen (The Milkman, The Opera) en daar ging Psychonauts voor mij naar het eenzame niveau die weinig games weten te behalen. Het duurde vervolgens 4 jaar voordat voordat de maker van Grim Fandango zich weer aan een game zou wagen, maar Brutal Legend haalde het niet bij dit pareltje.

avatar van Brains
De publisher rights zijn nu terecht gekomen bij Double Fine, dus er bestaat een kans dat deze heruitgebracht gaat worden voor de nieuwe generatie consoles .

avatar van Animosh
Een zeer vermakelijke, frisse en fantasierijke 3D-platformer.

De gameplay van Psychonauts is zeer solide: ik ben een groot liefhebber van platformers, en in Psychonauts kun je wat dat betreft je lol op. Je springt en ontwijkt er op los, en in combinatie met afwisseling in de vorm van puzzels en avonturenstukken levert dat meestal zeer bevredigende gameplay op. Voeg daar een hoop eindbazen aan toe, die kleine puzzels op zich zijn, en je houdt mijn aandacht wel vast. Maar zoals anderen hierboven ook al hebben gezegd is het sterkste punt van het spel niet de gameplay (al is die mijns inziens ook essentieel voor de beleving), maar de wereld die wordt gecreëerd.

Die barst namelijk van de creativiteit. Dat uit zich niet alleen in het maffe, fantasiekerijke verhaal, in de grappige personages en in de regelmatig zeer vermakelijke dialogen, maar ook in geweldige level-ontwerpen. Een hoop levels barsten namelijk van de creativiteit, kleur en fantasie, en Psychonauts bevat daardoor een aantal van de meest memorabele levels die ik ooit gespeeld heb.

Waarom staan hier dan toch slechts 3.5*? Ik sluit niet uit dat ik binnenkort toch verhoog naar 4*, maar een aantal minpunten haalden mijn beleving soms enigszins onderuit. De gameplay (en de algehele wereld) is niet altijd even boeiend: alle levels zijn vermakelijk, maar sommige levels (bijvoorbeeld Gloria's droom en het bordspel) vond ik duidelijk onderdoen voor de rest, en de camera werkt niet altijd mee, wat soms resulteert in onnodig doodgaan. Maar het belangrijkste minpunt was voor mij dat het spel bij momenten ontzettend irritant is. Het is regelmatig niet duidelijk wat je precies moet doen, en de enige manier waarmee je daar op zo'n moment achter kan komen is door in het wilde weg te experimenteren (hulp vragen van een ander personage kan ook, maar dat vond ik aanvoelen als valsspelen). Niet iedereen zal zich daar aan storen, maar ik vond sommige puzzels het tempo flink uit het spel halen. En wat gameplay betreft is het levelontwerp niet altijd ideaal: je gaat regelmatig dood, of valt een heel stuk naar beneden (wat je vervolgens weer helemaal opnieuw moet doen) doordat onderdelen van een level niet perfect geplaatst zijn (in samenwerking met slecht camerawerk), en dat is frustrerend.

Het spel ondergraven doen deze minpunten zeker niet, maar ze weerhouden me er voorlopig wel van om hoger dan een dikke 3.5* (3.75* zeg maar) te gaan. Psychonauts is in veel opzichten (verhaal, dialogen, personages, wereld, levelontwerp) een fantastisch spel, en in alle andere opzichten (gameplay, muziek, graphics) is het ook voldoende tot goed. Maar een waar meesterwerk is het helaas net niet.

Edit: als niet-vleeseter zat er trouwens ook iets te veel vlees in voor mijn smaak.

SouthParkFan
Psychonauts 2 komt er (mits 100% gebackt) aan!

Psychonauts 2 - Fig: Video Game Crowdfunding

avatar van Animosh
Leuk! Dit blijft toch een uniek spel.

Animosh schreef:
Leuk! Dit blijft toch een uniek spel.

Zelf nog nooit gespeeld, gaat wel gebeuren omdat eigenlijk alles van DoubleFine goed is. De kickstarter zelf krijgt btw veel aandacht, zelfs Notch (maker van Minecraft) heeft gedoneerd

avatar van Animosh
Als ik naar je top 10 kijk (veel adventures en platformers) zou ik dat zeker doen! Het spel is zeker niet perfect, maar doordat er zoveel creativiteit in het spel zit is het toch een ervaring die je niet snel vergeet. Het verbaast me niets dat het vervolg zoveel aandacht krijgt, want dit was echt een culthit.

LISA is misschien ook wel iets voor jou (en Marcellussss) (omdat Undertale jullie zo goed beviel). Op Steam zijn de recensies erg positief, en bij "vergelijkbare items" staan ze bovenaan bij elkaar (en ze worden allebei met Earthbound vergeleken). Maar ik heb 'm zelf nog niet gespeeld, dus don't take my word for it.

avatar van Marcellussss
Had deze kort na release al gespeeld. Eén van de beste platformers aller tijden op vrijwel alle fronten behalve de belangrijkste voor dit genre: gameplay. Hoop dat ze met dit nieuwe deel dat wat weten te verfijnen, en SouthParkFan zou zich in de tussentijd zeker goed moeten vermaken met het eerste deel.

LISA staat trouwens ook al een tijd op mijn verlanglijstje.

SouthParkFan
Heb de game zojuist aangeschaft. Hoop er donderdag aan te kunnen beginnen.

En lees net ook dat Brutal Legend voor 5 euro bij de Game Mania ligt. Ook maar even meepikken morgen.

SouthParkFan schreef:
Psychonauts 2 komt er (mits 100% gebackt) aan!

Hij is ondertussen 100% funded! (102% zelfs, met nog 5 dagen te gaan) Dus hij komt er.

Animosh schreef:

Had het gelezen! Heb er trouwens over getweet en Tim Schafer had het geliked, mijn dag is weer goed

avatar van Hadouken
Meer mensen die hem op de PS4 niet aan de gang krijgen? De touchpad functioneert niet waardoor je de game niet kunt beginnen door op start te drukken. Op internet lees je de klacht veel meer, ook bij andere games die oorspronkelijk op de PS2 zijn uitgebracht, en ook bij PSNow, maar Sony lijkt het probleem te negeren. En toch zijn er mensen online die hem werkend hebben...

avatar van Confusie
Een ogenschijnlijke klassieker die destijds aan me voorbij was gegaan in het gouden PS2 tijdperk nog wel dus leuk dat ik hem gister nog even in de aanbieding kon meegappen.

Wel grappig tot zo ver ondanks dat het niet heel soepeltjes onder de knoppen ligt op dat vlak duidelijk door de tijd ingehaald en het dominerend poepgeelbruin in de omgeving dat vooralsnog de toon zet.

Hoop wel dat dat nog verandert want wie mij kent weet dat ik niet zo van dominerend poepgeelbruin ben.

Vind vooral de combinatie van turquoise en roze altijd wel exquise.

Een recentere titel waar het me overigens gelijk aan doet denken is Tearaway Unfolded, eentje die wellicht misschien net wat meer props verdient.

Gezien de grootse status die dit krijgt toebedeeld, nog maar even zien hoe terecht dit is, en uiteraard ook wel benieuwd naar het aanstaande vervolg.

avatar van Confusie
Begin nu toch wel te vermoeden dat we hier met een pareltje te maken hebben.

Het poepgeelbruin is gelukkig opgeklaard en ook ben ik inmiddels wel gewend aan de besturing die zij het wat gedateerd aanvoelend verder prima onder de knoppen ligt.

Daarnaast blijven die ps2 graphics op een vreemde manier toch hun charme behouden.

Zeker bij dit soort spellen is dat natuurlijk allerminst van belang.

Strakjes ook weer even Jak en Daxter.

avatar van Jordy
Wat vreemd dat ik dit niet eerder gespeeld heb, als fan van veel andere games van Tim Schafer

Als platformer erg achterhaald. Of, aangezien men 2 jaar later in staat was om iets geweldigs als Super Mario Galaxy te maken, moet je maar gewoon “matig” zeggen. De originaliteit en humor maken heel veel goed. Met het klassieke Milkman level als hilarisch hoogtepunt.

Het eindbaasgevecht was dan weer een verschrikking om doorheen te komen. En als ik dan lees dat de originele versies van deze game hier veel minder vergevend waren met checkpoints en levens…

Alles bij elkaar ontzettend leuk om eindelijk gespeeld te hebben. Drie keer raden wat m’n volgende game wordt.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Psychonauts wil jammer genoeg niet klikken. De platforming en combat zijn te simpel om echt leuk te noemen. Grafisch ziet het er ondermaats uit, zelfs voor de tijd waarin het uitkwam (Jak & Daxter en Mario Sunshine waren al een paar jaar uit). De designs van de characters zijn verder wel leuk uitgedacht. Zelfs het verhaal voelt iets teveel als een gemiddelde Cartoon Network serie om er goed om te kunnen lachen. Het droomthema is origineel en alle Psychonaut krachten kunnen voor leuke puzzelmomenten zorgen, maar voor mij was dit niet genoeg de game leuk te houden. Ik gaf het op bij de sniper missie, halverwege de game. Qua cijfer zat ik rond de 2,5 of 2*.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Fonzzz002 schreef:
...voelt iets teveel als een gemiddelde Cartoon Network serie om er goed om te kunnen lachen.

Hoe kun je dat nou zeggen... Je hebt nb een Cartoon Network char als avatar!