I Was a Teenage Exocolonist (2022)

Macintosh / Nintendo Switch / PC / PlayStation 4 / PlayStation 5
Simulation / Strategy

Ontwikkeld door Northway
Uitgegeven door Finji

Opgroeien op de eerste extrasolaire ruimtekolonie van de mensheid betekent je weg zoeken in een nieuwe wereld vol verwondering, gevaar en schoonheid. Verken de wildernis, studeer, word verliefd, ontdek vreemde wezens en draag de gevolgen van je handelingen. Jouw keuzes zijn rechtstreeks van invloed op de levens van je vrienden en het lot van de kolonie. Wat voor wereld help jij creëren? Kun je overleven om ervan te genieten? Waarom kun je je herinneren dit eerder gedaan te hebben?

Ik ben eens benieuwd, ik heb deze al een tijdje in mijn wish-list en nu was hij eindelijk voor de eerste keer in een sale.

Ik ben benieuwd. Heb hem ook op de lijst via jou dus toch even kijken of het de moeite van aanschaf waard is.

Het is overigens de moeite van aanschaf wel waard. Heb er nu enkele uren inzitten en het speelt als een kruising tussen een Time Management Sim en een Visual Novel. Een beetje ala Princess Maker.

Je begeleid je exocolonist tussen zijn tienertijd tot jongvolwassene (van 10 tot 20 jaar) en doet dit door zijn agenda voor hem in te plannen met activiteiten. Eg - werken, studeren in diverse vakken, vrije tijd, sport en ga zo maar door. Verder zijn in de algemene hub area ook diverse figuurtjes met wie je kan praten en ze zo beter kan leren kennen en heb je met regelmaat 'events' die plaatsvinden en het verhaal verder sturen. Ook moet je met regelmaat skillchecks doen - dit gebeurt door middel van een eenvoudig kaartspel, dat gaandeweg echter ook evolueerd. (Net als alle opties trouwens - is het in het begin nog maar vrij 'kaal' qua keuzes, merk je dat er na een paar uur toch een hoop meer valt te doen en te beleven.

In ieder geval bevalt de game wel heel erg. Alleen benieuwd in hoeverre sommige van de events bvb vastgelegd zijn of al dan niet willekeurig zich afspelen en in hoeverre je skills en stats later van nut gaan zijn (ook ivm meerdere runs). In ieder geval is het geen miskoop.

Ik heb er ook een klein uurtje in verbracht en het smaakt naar meer.

Wat ik vooral tof vind is dat ik niet het gevoel heb gedwongen wordt de beste keuze te maken. Ik antwoord naar mijn smaak en zie wel waar het naartoe leidt.

Inderdaad het lijkt erop dat het vrij allemaal vrij open is en dat ook qua verloop en eindes zo zal zijn. Op die manier doet het me dus heel erg denken aan aan een Princess Maker of de Dating Sims die destijds heel populair waren. Vroeg of laat word je geconfronteerd met de gevolgen van je keuzes (denk ik) qua job, eventueel marriage en einde / uitkomst van bepaalde events. Dat maakt dergelijke games gewoon altijd heel leuk.

Vanmiddag mijn eerste 'run' voltooid en het is een bijzonder aangenaam en gezapig spel dat, zoals ik ook al eerder vermelde, best veel weg heeft van een Princess Maker. Maar dan een stuk uitgebreider.

Je verkend de wereld, neemt deel aan de diverse klassen en activiteiten om je stats op te bouwen, waardoor je weer nieuwe dingetjes en evenementen vrijspeeld, maakt vrienden (of net niet zo heel erg). Erg leuk om te doen. Diverse activiteiten en evenementen vereisen dus zoals eerder gezegd ook skillchecks die je kan halen middels een simpel kaartspelletje (maar ook hier spelen kaartjen die je verkrijgt via je stats of bepaalde evenementen weer een rol). Het steekt allemaal bijzonder goed in elkaar. En het is allemaal heel erg open-ended. Zo krijg je op het einde een epiloog wat in het kort 'je verdere leven en job' omvat en ook een lichte hint (ook tijdens het spelen al trouwens) dat er meer mogelijk was dan je er in eerste instantie hebt uitgehaald. (eg...diende dit wel te gebeuren met persoon x?). Dus reden te meer om het te herspelen.

Overigens over het verhaal gesproken - ik neem aan dat de hoofdlijnen min of meer gelijk lopen bij ieder spel - en die zijn best goed geschreven. Maar ik zal op zijn minst een tweede zit nodig hebben om hier achter te komen. Maar met een 8-tal uurtjes op de teller is dat niet echt een straf. Prima aankoopje weer en wat mij betreft ideaal om in handheldmode te spelen op de Switch.